6 Νοε 2008

Απουσίες στην «υποδοχή» του Γκορμπατσόφ


Διαδήλωση κατά της επίσκεψης του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην Ελλάδα διοργάνωσαν στις 14 Σεπτεμβρίου 1993, ημέρα άφιξης του σοβιετικού ηγέτη, οι συνεπείς κομμουνιστές που συσπειρώνονταν στην Επιτροπή Υπεράσπισης της Μνήμης και του Έργου του Ιωσήφ Στάλιν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα που απηχούσε τις απόψεις της Επιτροπής, Φωνή της Αλήθειας (τεύχος 3, 1-15 Οκτώβρη 1993), επρόκειτο για μια «μικρή διαδήλωση που συμμετείχαν 25 περίπου παλαίμαχοι κομμουνιστές, μαχητές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, Μακρονησιώτες κ.λπ., κρατώντας πλακάτ και ένα μεγάλο πανό με το σύνθημα "Γκορμπατσόφ Νο 1 προδότης της ιστορίας" στα ελληνικά και τα ρώσικα».

Ήταν άραγε όλοι οι αντι-ρεβιζιονιστές και σταλινικοί συνεπείς στο ραντεβού τους; Δυστυχώς όχι. Μ-Λ ΚΚΕ και ΚΚΕ (μ-λ), παρότι στα λόγια συμφώνησαν, δεν εμφανίστηκαν. Η ΣΑΚΕ, ενώ αρχικά δήλωσε συμμετοχή, έπειτα ανέκρουσε πρύμναν. Ούτε λόγος βέβαια για το ΚΚΕ (σκέτο) που τότε ακόμη δεν ήξερε τίποτα από Στάλιν.

Να τα βλέπει ο λαός αυτά, τώρα που πλησιάζουν και εκλογές, για να βγάλει τα συμπεράσματά του.

8 σχόλια:

Toni Rigatoni είπε...

Ας μιλήσουμε σοβαρά. Ο χρόνος της απουσίας προσφέρει την λύση του μυστηρίου. Τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο του 1993 το σύνολο των αντιρεβιζιονιστικών δυνάμεων της χώρας είχε άλλες προτεραιότητες, καθώς συμμετείχε στον κοινοβουλευτικό αγώνα. Οι εκλογικές αυταπάτες αποπροσανατόλισαν όχι μόνο το ΚΚΕ(μ-λ)/Μαχόμενη Αριστερά και το ΜΛ-ΚΚΕ/Μόνο Του. Η διαβρωτική τους επιρροή αντανακλάται και στην απόφαση της Σ.Α.Κ.Ε. να εγκαταλείψει το συνεπή δρόμο της εξωκοινοβουλευτικής πάλης, καθώς για πρώτη και τελευταία φορά κατήλθε στις εκλογές. Το ψηφοδέλτιό της -συλλεκτικό κομμάτι-κοσμούμενο απο το σύνολο των σοφών κεφαλών του μαρξισμού-λενινισμού επιλέχθηκε από περίπου 400 αποπροσανατολισμένους αγωνιστές. Ο κατήφορος της, ολοκληρώθηκε το 1995, όταν ο "Οχτώβρης" μετονομάστηκε σε "Κόντρα" και η ίδια σε Ένωση για την Επαναστατική Ανατροπή.

Αυτή είναι η αλήθεια. Άλλοι στους δρόμους και άλλοι στις κάλπες! Καιρός να ξεχωρίσουμε τους εχθρούς από τους φίλους.

Turdus Merula είπε...

Καλώς σε βρήκα...

Ανώνυμος είπε...

ποιός-ποιόν? [για όσους θυμούνται ακόμα την έκφραση...]. Αλλιώς, ποιός βρήκε ποιόν, έστω και καλώς?

Ανώνυμος είπε...

Καλη θητεια και ψηλα το κεφαλι.Καποιοι εκει εξω θα σε σκεφτονται και δεν θα σαι μονος τον χρονο που θα λειπεις .

spiti tou laou είπε...

Thanx! Ο sparilas θα παραμείνει μάχιμος, κι από νέες προωθημένες θέσεις.

A8lios είπε...

ρε σπαριλα πας στρατό και σύ? Πού ρε? Λες να σε πετύχω? Στείλε ένα μέιλ αν προλαβαίνεις...

Unknown είπε...

Δεν ξέρω πώς το βλέπετε εσείς...εγώ πάντως λέω ότι αυτοί οι είκοσι πέντε που τόσο ηρωικά πορεύτηκαν ήταν μάγκες!
Και...spiti tou laou, "καλή πατρίδα σύντροφε"!!!

Ανώνυμος είπε...

Γράμμα αναγνώστη


"ΜΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ"

Πήραμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω ρεπορτάζ από μέλος του "Κ"ΚΕ που το έστειλε στο "Ριζοσπάστη" στη σελίδα επικοινωνία και δε δημοσιεύτηκε

ΑΓΑΠΗΤΕ "ΡΙΖΟ"

Την Τρίτη 14/9 το πρωί και γύρω στις 10,30 κατεβαίνοντας την Πατησίων, κοντά στην Κάνιγγος είδα ένα θέαμα που με συνεκλόνισε. Στο δεξιό πεζοδρόμιο μια περίεργη διαδήλωση ανέβαινε.

Ήταν μια ομάδα από καμιά 25νταριά ηλικιωμένους περίπου εβδομηντάρηδες που κρατούσαν κόκκινες σημαίες, δίγλωσσα ελληνο-ρωσικά πλακάτ, και ένα μεγάλο δίγλωσσο πανώ. Μπροστά - μπροστά πήγαινε ένας εβδομηνταπεντάρης κρατώντας μια ντουντούκα και φώναζε συνθήματα ενάντια στον Γκορμπατσώφ και στην "τιμητική" του εκδήλωση που γινόταν, ώρα 11 στο Πολυτεχνείο. Στο ύψος της Στουρνάρα μπρος στο καμμένο κτίριο των γραφείων του Πολυτεχνείου, πολυάριθμοι αστυνομικοί τους περικύκλωσαν εμποδίζοντας τους παρά τις έντονες διαμαρτυρίες τους να προχωρήσουν. Τελικά με σπρωξίματα και απειλές τους περιόρισαν στο απέναντι πεζοδρόμιο, έχοντας τους πάντα περικυκλωμένους και σε απόσταση επαφής. Επί μια ώρα η ντουντούκα φώναζε. Και τι δεν έλεγε:

Πολίτες της Αθήνας, αθηναίες και αθηναίοι. Σύντροφοι. Η Επιτροπή της μνήμης και του έργου του Στάλιν σας προσκαλεί.

Σας προσκαλεί να διαμαρτυρηθούμε όλοι μαζί ενάντια στην ατιμωτική "τιμητική" εκδήλωση που γίνεται τούτη την ώρα στο τιμημένο κτίριο του Πολυτεχνείου, που όπως είναι γνωστό, είναι το κτίριο που έρριξε την Χούντα, κτίριο ηρωικών αγώνων της ελληνικής αριστερής νεολαίας.

Γιατί άραγε θα τιμήσουν τον Γκορμπατσώφ;

Μήπως γιατί πρόδωσε όλους τους όρκους πού-δωσε σαν κορυφαίος ηγέτης του τιμημένου ΚΚΣΕ;

Μήπως γιατί πρόδωσε όλους τους φίλους του;

Μήπως γιατί παρέδωσε χωρίς πίεση ολόκληρους λαούς και κράτη, όπως πχ. τη Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία;

Μήπως γιατί διέλυσε την κραταιά Σοβιετική Ένωση, πατρίδα ηρώων και προστάτιδα των λαών όλου του κόσμου;

Μήπως γιατί μετέτρεψε τους τιμημένους και νικητές σοβιετικούς λαούς σε κοπάδι πεινασμένων και σκλάβων;

Μήπως γιατί έφερε τον εμφύλιο πόλεμο στον Καύκασο και στην Ασία;

Όχι. Χίλιες φορές όχι.

Ας μάθει ο ευνοούμενος, των Λάτσηδων, των Βιομηχάνων, των ιμπεριαλιστών και όλων των εχθρών του λαού Γκορμπατσώφ, ότι έχει την περιφρόνηση του ελληνικού λαού, των εργατών, των αγροτών, των διανοουμένων, των ανθρώπων που θέλουν να ζήσουν και να πεθάνουν με οράματα και ιδανικά.

Αυτά και άλλα πολλά φώναζαν οι εβδομηνταπεντάρηδες, προκαλώντας την έκπληξη και την εκτίμηση.

Τελικά μέσα στον καύσωνα και μέσα στην αφόρητη πίεση των αστυνομικών που ζητούσαν αφορμή για να κτυπήσουν, απεχώρησε η ομάδα των διαδηλωτών, και περιζωσμένη από διπλή σειρά αστυνομικών κατέβηκε την Πατησίων προς την Ομόνοια.

Σαν τους έβλεπες, νόμιζες οι αστυνομικοί τους είχαν περιζώσει για να τους συμπαρασταθούν.

Έβλεπες όλους νάνοι καπεταναίοι του ΕΛΑΣ, τρόφιμοι των εξοριών και φυλακών, του Αη Στρα­τή, της Πούρας, της Μακρονήσου, αξιωματικοί του Δημοκρατικού Στρατού, και πρώην πολιτικοί πρόσφυγες (γι' αυτό και ξέραν τα ρωσικά).

Κι' έλεγες: Μακάρι νάχαμε κι' άλλες 10 τέτοιες εκδηλώσεις.

Ανδρέας Στάρκος, Κουκάκι