9 Δεκ 2009

Λαλ Σαλάμ!*


Μέρες εξέγερσης που είναι, ας θυμηθούμε και τι γίνεται στο μακρινό Νεπάλ.

Ελάχιστοι το πήραν ίσως χαμπάρι, αλλά το Μάιο έγινε κυβερνητική εναλλαγή, καθώς ο μεγάλος Πρατσάντα παραιτήθηκε. Ο sparilas αλίευσε την είδηση απ’ το Κόκκινο Δελτίο, το περιοδικό του ΕΚΚΕ, τεύχος 9 - Νοέμβρης 2009 και εκεί διαβάζουμε ότι «ο πρωθυπουργός Πρατσάντα αποφάσισε την καθαίρεση του αρχηγού του στρατού. Καθαίρεση που απορρίφθηκε πραξικοπηματικά από το διορισμένο πρόεδρο της χώρας, οδήγησε στην παραίτηση των μαοϊκών από την κυβέρνηση, στο σχηματισμό νέου κυβερνητικού σχήματος από το ρεφορμιστικό ΚΚ Νεπάλ (Ενωμένο Μαριξιστικό – Λενινιστικό), το αστικό κόμμα του Κογκρέσου και άλλα μικρότερα κόμματα».

Ώστε παραιτήθηκε το ένα μ-λ από την κυβέρνηση και ανέλαβε το ρεφορμιστικό μ-λ; Για σκέψου να υπέβαλλε παραίτηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Βασίλης Σαμαράς και να σχηματιζότανε Οικουμενική υπό τον Θανάση Τσιριγώτη. Θου κύριε φυλακήν τω στοματί μου.

Παρακάτω υπάρχει μια λίστα με τα κόμματα μαοϊκού προσανατολισμού που μπορέσαμε να καταγράψουμε. Σημειώνονται και οι έδρες που κατέλαβαν ορισμένα απ’ αυτά στις τελευταίες εκλογές, στις 10 Απριλίου 2008, στη Βουλή των 601 εδρών:

Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Μαοϊκό) 229
Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Μαρξιστικό) 
Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Μαρξιστικό – Λενινιστικό) ανασυγκροτημένο 9
Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Μαρξιστικό – Λενινιστικό – Μαοϊκό)
Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Ενωτικό) 5
Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Ενωμένο) 2
Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Ενωμένο Μαρξιστικό – Λενινιστικό) 108
Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Ενωμένο Μαρξιστικό)
Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Ενωτικό Κέντρο – Μασάλ). 

Σύνολο εδρών: 353. Μιλάμε για ισχυρή πλειοψηφία! Σημειωτέον, σύμφωνα με στοιχεία του 2005, ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται στα 28.676.547 άτομα.

Και να φανταστεί κανείς ότι ενεργές σχέσεις από Ελλάδα με όλους αυτούς έχουν μόνο το ΚΚΕ (μ-λ) και η ΚΟΕ, στο τελευταίο συνέδριο της οποίας «έπαιξε» με χαιρετισμό και μαγνητοσκοπημένος Πρατσάντα.

Αμέσως σκεφτήκαμε ότι ενώ εδώ έχουμε δικομματισμό ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εκεί έχουν δικομματισμό μουλού! Έπειτα, η αυτοκριτική έγινε πιο σκληρή: Εδώ όλοι αυτοί το πολύ πολύ να κάνανε μια Μαχόμενη Αριστερά, ούτε λόγος για ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

*Λαλ Σαλάμ είναι ο «κόκκινος χαιρετισμός» που χρησιμοποιούν οι μαοϊκοί αγωνιστές στο Νεπάλ, την Ινδία και το Πακιστάν.

11 σχόλια:

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

Με το ρεφορμιστικό Ενωμένο Μ-Λ έχει το ΚΚΕ, αφού δεν τα ξέρεις καλά διάβαζε καμιά φορά Προλεταριακή Σημαία για να μην εκτίθεσαι.

spiti tou laou είπε...

Άσε ρε Πρίσμα.
Αν ήμασταν στο Νεπάλ, ο sparilas θα ήταν καθημερινή εφημερίδα με 100.000 τιράζ κι εσύ θα ήσουν αρθρογράφος στη σελίδα 2.
Όμως σε ποιο κόμμα θα είχες γραφτεί, αυτό πραγματικά δεν μπορώ να το φανταστώ.

Unknown είπε...

Η ΚΟΕ, φίλτατε sparila, ταξίδεψε μέχρι το 'Εβερεστί", για να είμαστε ακριβέστεροι: http://www.koel.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2060

Κι ένας χάρτης εδώ: http://www.geographicguide.com/pictures/maps/asia.gif
Για να έχουμε μια εικόνα οι αγεωγράφητοι προλετάριοι. Δυστυχώς, όταν είχαμε το «σοσιαλισμό» σε απόσταση εκδρομής από τα Γιάννενα, δεν αξιώθηκα να πάω. Άντε τώρα να τρέχεις στο Νεπάλ...
Καλημερίζω.
Δημήτρης

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

Άμα λέω πως είσαι άσχετος. Σιγά μην υπάρχουν στο Νεπάλ 100 χιλιάδες που ξέρουν και να διαβάζουν και έχουν την οικονομική ευχέρεια να αγοράζουν εφημερίδα. Άσε που σιγά μην αρθρογραφούσα σε εφημερίδα που βάζει διαφημίσεις της κυβέρνησης των μοναρχοφασιστών. Στο Έβερεστ δεν έχει πάει μόνο η ΚΟΕ αλλά και η επαναστατική οργάνωση Astor Travel με έμβλημα το αεροπλάνο με κόκκινο περίγραμμα.

Εικάζεται πως οι δύο οργανώσεις συνδιοργάνωσαν το ταξίδι στο οποίο αναφέρθηκες αλλά η τελευταία ζήτησε ο ρόλος της να μην αποκαλυφθεί γιατί κρατάει κεντρίστικη στάση για να μπορέσει να διατηρήσει επαφές και με το ρεφορμισμό μιας και οι επαναστατικές εκδρομές στη Σοσιαλιστική Κούβα και τη χώρα της Μπολιβαριανής Επανάστασης επιφέρουν εισροή κόκκινου συναλλάγματος στα ταμεία της οργάνωσης αναγκαίου για την προετοιμασία της επαναστατικής πάλης στη χώρα μας.

parekklisi είπε...

Έχει δίκιο ο κόκκινο πρίσμα. Το ΚΚΝεπάλ (Ενωμένο Μαρξιστικό ΛΕνινιστικό) είναι αστορεφορμιστικό κόμμα που στην Ελλάδα έχει σχέσεις με το ΚΚΕ. Τσέκαρε τις διεθνείς συναντήσεις του ΚΚΕ να το διαπιστώσεις. Σημειωτέον ότι το κόμμα αυτό σε μια φάση πριν την ανατροπή της μοναρχίας είχε σχηματισμένη κυβέρνηση υπό το βασιλιά και αποκαλούσε τους αντάρτες του μαοϊκού κόμματος εξτρεμιστές, τρομοκράτες κτλ.

Επίσης σχετικά πρόσφατα το ΚΚ Νεπάλ (μαοϊκό) ενώθηκε (απορρόφησε ουσιαστικά) το Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Ενωτικό Κέντρο – Μασάλ) και τώρα ονομάζεται Ενοποιημένο ΚΚ Νεπάλ (μαοϊκό). Αυτά.

parekklisi είπε...

Επίσης στη σημείωση στον αστερίσκο κάτω έχεις βάλει 2 φορές το πακιστάν :Ρ

"οι μαοϊκοί αγωνιστές στο Πακιστάν, την Ινδία και το Πακιστάν"

ο σχιζοφρενής οικοδόμος με το καδρόνι είπε...

http://koel.gr/images/stories/efimerida/t246/nepal.jpg

Ο μελαμψός κύριος με τα γυαλιά δίπλα στον φάρο της παγκόσμιας επανάστασης, τον σύντροφο των απανταχού κατατρεγμένων, τον ηγέτη και άνθρωπο Ρούντι Ρινάλντι είναι κάποιος Πρατσάντα.

http://www.koel.gr/images/stories/246.jpg

Ο ίδιος κύριος (κάτω δεξιά) κρατάει το τιμημένο λάβαρο της ΚΟΕ και ορκίζεται αιώνια πίστη στο έργο του Γιάννη Χοτζέα.

Aν έχει κανείς αυτό το πρωτοσέλιδο σε πρωτότυπο, το αγοράζω όσο-όσο. Tώρα που κλείνει η Αριστερά!, θα ανέβει κατακόρυφα η συλλεκτική του αξία.

Toni Rigatoni είπε...

Ας μιλήσουν οι αριθμοί.

Αποτελέσματα από το Υπουργείο Εσωτερικών του Νεπαλ. Στην αριστερή μπάρα διαλέγει κανείς αποτελέσματα ανα περιφέρεια κλπ. Όσοι δεν έχουν φρεσκάρει τα νεπαλέζικά τους τώρα τελευταία καλό είναι να επιλέγουν τις εκδοχές των αποτελεσμάτων στα αγγλικά. Δίνω το λινκ για τα συγκεντρωτικά:

http://www.election.gov.np/reports/CAResults/reportBody.php?selectedMenu1=Party Wise Count In Nation(English)

Ομολογώ ότι θα επέλεγα είτε το Mongol National Organization [10.565 ψήφοι], είτε το Nepal Samata Party [4.697 ψήφοι]. Το πρώτο γιατί ο συνδυασμός μογγόλων και 10.000 ψήφων μου είναι αφόρητα οικείος, το δεύτερο γιατί πρέπει να κάνει ιδιαίτερα θωρυβώδη προεκλογικά πάρτυ.

parekklisi είπε...

Toni, και ο συνδυασμός samata και 4.000 ψήφων θα 'πρεπε να σου είναι αφόρητα οικείος μετά την αυτονόμηση του Σάββα.

spiti tou laou είπε...

Πρίσμα έχεις λυσάξει επειδή ο Πρατσάντα πήγε μόνο στο Ρούντι και όχι σε σας.

Δημήτρη, δεν περιάζει η απόσταση, θα κανονίσουμε με το Πρίσμα που έχει ξαναπάει και ξέρει τα καλύτερα προλεταριακά μπαρ στο Κατμαντού.

Περεκκλήσι, δεκτή η κριτική, αν και η αποσαφήνιση των συμμαχιών δεν με βοήθησε ιδιαίτερα.

Οικοδόμε, πάντα ενημερωμένο το αρχείο σου. Έμαθα κι εγώ ότι στήνεται και θα κυκλοφορήσει η Ενωτική Αριστερά. Έχω όμως απορίες: Η ΔΕΑ είναι μέσα; Στον τίτλο θα μπει θαυμαστικό;

Τόνι, ξέρω ότι δεν θα σταύρωνες με τίποτα Naresh Bhandari ή Nara Bahadur Bista απ' το ΚΚΝ(Μ).

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

Εγώ δεν πάω με άντρες άρα με ποιον πήγε ο Πρατσάντα δεν με αφορά. Άσε που είναι δικαίωμά του να πάει με όποιο θέλει. Εκεί στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ μάλλον στην αλυσίδα πίσω σου ήταν το ΣΕΚ και τώρα τα γυρνάς. Δείξε μου τον κώλο σου να σου πω με ποιους είσαι...ή καλύτερα Ποιος, Ποιον που λέει κάποιος.

Υ.Γ. Σπαρίλα είναι Κυριακή, κι ο νοών νοείτω..