16 Νοε 2009

Αναρχικοί σε απεργία


Μέρες Πολυτεχνείου και ο sparilas ανασύρει απ’ το αρχείο του άγνωστες πτυχές του αντιεξουσιαστικού αγώνα στη Θεσσαλονίκη. Η χειρόγραφη ανακοίνωση που εικονίζεται δίπλα συλλέχθηκε από μέλη της συντακτικής επιτροπής την περίοδο των μεγάλων αντιπολεμικών διαδηλώσεων το 2003, ύστερα από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ. 

Όλα νέκρωσαν στην πόλη εκείνη τη μέρα της απεργίας. Ακόμα και ο αυτοοργανωμένος πάγκος του Φυσικού στο ΑΠΘ που σέρβιρε ζεστό ή παγωμένο α/α καφέ έναντι μικρού επαναστατικού αντιτίμου. 

«Ο αυτοοργανωμένος πάγκος συμμετέχοντας ενεργά στις διαδηλώσεις και τη γενική απεργία ενάντια στους βομβαρδισμούς του Ιράκ και την ειρήνη των αφεντικών δε θα λειτουργήσει. Ραντεβού στο δρόμο…»

Ο προσεκτικός αναγνώστης θα διαπιστώσει τις υποβόσκουσες αντιθέσεις εντός της ομάδας που αυτό-διαχειριζόταν τον πάγκο. Η φράση «και την ειρήνη των αφεντικών» έχει προστεθεί σαν δεύτερο χέρι από άλλο μέλος του πάγκου, αφού ο πρώτος συντάκτης είχε ολοκληρώσει το κείμενό του. Υποθέτουμε ότι τη σύνταξη είχε αναλάβει ο πρωτοετής που ακόμα δεν είχε αφομοιώσει σε επαρκή βαθμό τις οριοθετήσεις απέναντι στο λαϊκό αντιιμπεριαλισμό των αριστερών: «Είμαστε ενάντια στον πόλεμο αλλά και στην ειρήνη τους, σύντροφε», φαίνεται να είπε ο παλιός και συμπλήρωσε τη γραμμή με το μαρκαδόρο.  

Ο πρωτοετής πάντως είχε ανασφάλειες για την πολιτική του επάρκεια. Στην ανακοίνωση φαίνεται ότι διέγραψε τη φράση «θα παραμείνει κλειστός» (ο πάγκος) για να γράψει ο ίδιος το ορθότερο «δεν θα λειτουργήσει». Αυτολογοκρισία όπως αυτοοργάνωση ή όπως λέει κι ο ποιητής Μανούσος Φάσσης, «όχι μόνο ολοκαύτωμα, χρειάζεται κι απαύτωμα».

3 σχόλια:

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Όπως μας έμαθαν και στο σχολείο αλητείας και ρουφ που τελείωσα, είδηση δεν είναι όταν ένας άνθρωπος δαγκώσει έναν σκύλο. Είδηση είναι ένας αναρχικός που κατεβαίνει σε απεργία κι αυτή δεν είναι εκλογική...

Toni Rigatoni είπε...

Νταμν! Το θυμάμαι το εν λόγω τεκμήριο να λιάζεται στο φουαγιέ του Φυσικού. Κρίμα που δεν είχα την πρόνοια να το υπεξαιρέσω πρώτος.

Καταθέτω και το ακόλουθο περιστατικό: Πανεπιστήμιο Κρήτης- Ρέθυμνο. Αντιεξουσιαστής φέρελπις νέος αποφασίζει αίφνης να λειτουργήσει αυτοδιαχειριζόμενο πάγκο στο πολυσύχναστο αίθριο. Το εγχείρημα διεκόπη άδοξα μετά από μια εβδομάδα. Μια ένδειξη του επιχειρηματικού ρίσκου της όλης προσπάθειας ήταν η συστηματική επιλογή του αυτοδιαχειριζόμενου καφετζή να εισέρχεται στο οργανωμένο κυλικείο προκειμένου να αποσπάσει κενά κυπελάκια προς εξυπηρέτηση της πελατείας του. Το γεγονός μαρτυρά την εναγώνια προσπάθεια συμπίεσης του κόστους παραγωγής, αλλά δημιουργούσε ποικίλες εντάσεις με το καπιταλιστικό κυλικείο. Επίσης δυσσαρεστημένοι έμεναν οι αυτοδιαχειριζόμενοι πελάτες που έπρεπε να περιμένουν τον συμπαθή παρασκευαστή του καφέ που έψαχνε στο μεταξύ πλαστικά ποτήρια. Τέλος της ιστορίας: ένα βράδυ πέτυχα τον εν λόγω σύντροφο να μασουλάει ζάχαρη από το σακούλι που του είχε ξεμείνει από την εφήμερη εφόρμησή του στο σύμπαν της αυτοδιαχειριζόμενης νησίδας εν μέσω ενός καπιταλιστικού αρχιπελάγους.

A8lios είπε...

Ωραίο ποστ!
Εγώ απλά ήθελα να ενημερώσω την Σ.Ο. του "Σπαρίλας" ότι στα ΣΕΚίτικα μαρξιστικά μαθήματα από το Α ως το Ω, στο γράμμα "Γ" τελικά αντιστοιχεί η "Γυναικεία Καταπίεση".

Επίσης στο σχετικό e-mail τους αναφέρουν τα εξής:

"Συνεχίζουμε αυτή τη βδομάδα την σειρά μας, αλφαβητάρι του Μαρξισμού με το γράμμα Γ και τη Γυναικεία Καταπίεση.
Παρ' ότι δεν ήταν επιτηδευμένο να στείλουμε τώρα το "Γ", κατέληξε απόλυτα επίκαιρο μιας και ετοιμάζεται από τον Λοβέρδο(Υπουργός Απασχόλησης) η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης για τις γυναίκες στα επίπεδα των ανδρών εργαζομένων...

Την ερχόμενη Δευτέρα θα κυκλοφορήσουμε το "Δ", Διεθνισμός δηλαδή, που εν όψει και της συνόδου του ΟΑΣΕ(Οργανσιμός για την Παγκόσμια Ασφάλεια και Ειρήνη) ταιριάζει γάντι...

Την Δευτέρα 7 Δεκέμβρη μέσα στην επέτειο για της "Ε"ξέγερσης του Δεκέμβρη θα κυκλοφορήσει το "Ε", για να κάνουμε Επαναστάσεις τις Εξεγέρσεις του μέλλοντος...

ΥΓ: Επειδή πέρυσι το Δεκέμβρη σταμάτησε να κυκλοφορεί το Αλφαβητάρι και πολλοί μείνατε στα μισά της σειράς, φέτος αντί να ψάχνετε στο Πανεπιστήμιο ή στο τραπέζι του ΣΕΚ για το γράμμα που περιμένετε, καλύτερα κατεβείτε στο δρόμο με τη νεολαία και τους εργαζομένους και θα βρούμε μαζί και το Μαρξισμό και την εφαρμογή του...
(κι αν προλάβουμε θα τυπώσουμε και τα υπόλοιπα να τα χουμε στις πορείες)"


ΑΝΤΑΡΣΥΑ ρεεεεεε...