23 Ιαν 2009

Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις για τον ΑΣΕΠ


Οι πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις του κινήματος ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ έρχονται και πάλι στο προσκήνιο, με τη διεξαγωγή των εξετάσεων για την πρόσληψη καθηγητών την ερχόμενη εβδομάδα. Οι μηχανές του κινήματος των αδιορίστων βρίσκονται άλλωστε σε προθέρμανση εδώ και καιρό και αναμένεται να μπουν στο φουλ εντός των ημερών, κάτι που κάνει ορισμένους να μιλούν για "νέο 1998 στον κόσμο της αδιοριστίας".

-    Μέσα στον Ιούλιο με μια κινητοποίηση που εξέπληξε πολλούς συγκεντρώθηκαν δεκαπέντε (15) αδιόριστοι στο υπουργείο Παιδείας, οι οποίοι μετά από συνεννόηση με το θυρωρό, απαίτησαν να γίνει γνωστή η ημερομηνία διεξαγωγής του νέου διαγωνισμού και διαμαρτυρήθηκαν για την καθυστέρηση των αποτελεσμάτων των φιλολόγων. «Νομίζω ότι εν μέσω καλοκαιριού δεν ήταν και απελπιστικός ο αριθμός, όπως αρχικά θεώρησαν κάποιοι συνάδελφοι», έγραψε έπειτα σε σχετικό ρεπορτάζ στο μπλογκ των αδιόριστων, κάποιος συμμετέχων στην κινητοποίηση.

-    Με νέα διαμαρτυρία τους τον Νοέμβριο οι αδιόριστοι καθηγητές έθεσαν περισσότερο στρατηγικής φύσης ζητήματα και αιτήματα: Ζήτησαν διαφάνεια στην επιλογή των διορθωτών, διαμαρτυρήθηκαν για τον όγκο της εξεταζόμενης ύλης αλλά και για την καθυστέρηση του ΑΣΕΠ να γνωστοποιήσει την ημερομηνία του διαγωνισμού.

-    Στα τέλη Νοεμβρίου η αντιπαράθεση του κινήματος της αδιοριστίας με το κράτος και την εξουσία εισήλθε σε νέο στάδιο ανάπτυξης και κρίσης: Ναι μεν η ημερομηνία ανακοινώθηκε, πλην όμως ήταν πολύ κοντινή. Νέες δυναμικές κινητοποιήσεις οργανώθηκαν σε κάθε πόλη γιατί οι αγωνιζόμενοι δεν προλάβαιναν να διαβάσουν. Ο αιφνιδιασμός καταγγέλθηκε μετά βδελυγμίας, ενώ σαν έμπρακτη στάση αγωνιστικής αλληλεγγύης, οι αδιόριστοι ζήτησαν από τους διορισμένους να μη συμμετάσχουν στις επιτηρήσεις. 

Την κυβέρνηση τελικά στρίμωξε η νεολαιίστικη εξέγερση του Δεκεμβρίου και το υπουργείο μετέθεσε τελικά το διαγωνισμό. Για «στρατηγικής σημασίας νίκη του κινήματος και των αγωνιζόμενων μαζών» έκαναν λόγο στελέχη της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του sparila, το επαναστατικό επιτελείο των αδιορίστων έχει ήδη επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο συνολικής αντεπίθεσης κόντρα στη συναίνεση και το συμβιβασμό, που αναμένεται να εκδηλωθεί τις προσεχείς ημέρες. Στα αιτήματα του σχεδίου περιλαμβάνονται και τα κάτοθι: 

Να διατίθενται δωρεάν μπλάνκο σε κάθε θρανίο εξεταζομένου. Οι επιτηρητές να λένε «παρακαλώ» όταν ζητάνε την ταυτότητα. Τα καλοριφέρ στις αίθουσες των εξετάσεων να έχουν μπει μπρος από νωρίς τα ξημερώματα. Το διάλειμμα για τουαλέτα να γίνει υποχρεωτικό. Να υπάρχει πρόσβαση σε ασύρματο ίντερνετ εντός και πέριξ των εξεταστικών κέντρων. Τα γραπτά των υποψηφίων να βιβλιοδετηθούν και να κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις της Βουλής.

Όσο κι αν επιδέχεται κριτική για μαξιμαλισμό, το παραπάνω πρόγραμμα πατάει γερά στις παρακαταθήκες και τις περγαμηνές του κινήματος των αδιορίστων. Όπως υπογράμμισε με δηλώσεις του στον sparila ο μελετητής του διεθνούς εργατικού κινήματος Toni Rigatoni, «η μπολσεβίκικη παράδοση των αδιόριστων εκπαιδευτικών από το Μεσοπόλεμο ως τις μέρες μας, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στη Βόρεια Ελλάδα, έχει προσφέρει πολλά στην υπόθεση της παγκόσμιας προλεταριακής επανάστασης».

Προς επίρρωση, μας ανέφερε τη σύνθεση των ψηφοδελτίων σε περασμένες εκλογές του Συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν οι εξής επτά (7) δυνάμεις (σε παρένθεση ο πολιτικός φορέας που στήριξε το κάθε ψηφοδέλτιο): Αγωνιστική Ριζοσπαστική Κίνηση (ΝΑΡ, ΚΚΕ (μ-λ), Αριστερές Συσπειρώσεις), Πανεπιστημονική (ΚΚΕ), Αντεπίθεση Εργαζομένων (ΟΚΔΕ), Εργατική Αλληλεγγύη (ΣΕΚ), Διεθνιστής Εργάτης (συνεργαζόμενος με Εργατική Εξουσία/Κομμουνιστικό Σύνδεσμο), Σοσιαλιστής Εργάτης (χωρίς κομματική στήριξη) και Ένωση Εργαζομένων (Α/συνέχεια).


3 σχόλια:

Toni Rigatoni είπε...

Δυστυχώς η επακριβής χαρτογράφηση του σύνθετου εκλογικού τοπίου στο Σύλλογο Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης αποτελεί ακόμα ζητούμενο της έρευνας. Σημειώνουμε, ορισμένες προκαταρκτικές παρατηρήσεις-διορθώσεις:

α) Η παράταξη προσκείμενη στο Κομμουνιστικό Κόμμα ήταν η Πανεκπαιδευτική Συνδικαλιστική Κίνηση και ουχί η Πανεπιστημονική.
β) Η πορεία της Αγωνιστικής Ριζοσπαστικής Κίνησης αποτυπώνει την εμφάνιση ανταγωνιστικών αντιλήψεων στο εσωτερικό του μαχόμενου εκπαιδευτικού κινήματος. Το αποτέλεσμα αυτών ήταν η εμφάνιση δύο ψηφοδελτίων στις εκλογές του 2002, ήτοι 1) Αγωνιστική Κίνηση και 2) Ριζοσπαστική Κίνηση.
γ) η Αντεπίθεση Εργαζομένων δεν υπήρξε ποτέ. Υπήρξε όμως η Αντεπίθεση Εκπαιδευτικών.
δ) τα κατακερματισμένα ψηφοδέλτια του ευρύτερου τροτσκιστικού χώρου ενοποιήθηκαν προοπτικά στην Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία, δίχως όμως να καταγραφεί σημαντική ποσοτική μεταβολή στο τελικό αποτέλεσμα.

Χαιρετίζουμε την πρωτόλεια προσέγγιση του Σπαρίλα και δεσμευόμαστε για την παροχή περισσότερων στοιχείων, ύστερα από έρευνα στο σχετικό αρχειακό υλικό.

Ανώνυμος είπε...

Βούλιαξε η προβοκάτσια...

Ανώνυμος είπε...

Είσαι πολύ μαλάκας.
Μετά το 1998 το χάος. Δεκάδες/Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δίνουν και ξαναδίνουν ΑΣΕΠ, κάποιοι τυχεροί (θέλει και τύχη) διορίζονται, οι υπόλοιποι στη γαλέρα. Κανείς δεν λέει κουβέντα, κανείς δεν τους καλύπτει, υπάρχει απόλυτη αυθαιρεσία στα πιο στοιχειώδη πράγματα. Αν η αριστερά θα έλεγε κάτι (αν, λέμε), θα ήταν κάτι σαν «Να καταργηθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ τώρα, να γυρίσω η επετηρίδα, ζήτω το 98». Η αριστερά όμως δεν ασχολείται –κάνω λάθος; Η αριστερά έχει γραμμένους τις χιλιάδες αδιόριστους, αφού δεν μπορούν να παραγάγουν πια αυτό που εκείνη θέλει. Η αριστερά (κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική) δεν θέλει να ρεφορμίσει κάνοντας λόγο για συγκεκριμένες διεκδικήσεις, ούτε θέλει να μπει στη διαδικασία να οργανώσει αυτόν τον κόσμο. Ή όπως το 98, ή τίποτε. Εκεί δεν βασίζεται το χιούμορ σου;
Κάποιοι λίγοι αποφάσισαν να ξαναστήσουν κάτι. Με τα κουσούρια τους –και δεν είναι λίγα–, αλλά τέλος πάντων κάτι να κάνουν. Μία – δύο οργανώσεις, απ’ όσο ξέρω. Αν ήταν περισσότερες, θα ήταν 25 στα γραφεία του ΑΣΕΠ τον Ιούλιο. Πιάσανε όμως επαφή με κάποιους ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τα δικά μας αλλά τρώνε όλη τη μαλακία του ΑΣΕΠ στο κεφάλι. Τα αιτήματα που προβάλλουν με τις ανακοινώσεις τους δεν είναι πολύ ανεβασμένα, καμιά αντίρρηση. Αμφιβάλλεις όμως ότι όποιος δίνει ΑΣΕΠ νιώθει να τον εκφράζουν;

Να υποθέσω ότι η κατάσταση δεν σε αφορά; Αφού παρακολουθείς το pde ή δεν ξέρω ποιο άλλο εκπαιδευτικό φόρουμ. Ή το αγγούρι ακόμα δεν σου έφτασε βαθιά και κάνεις αστειάκια; Είτε το ένα ισχύει είτε το άλλο, είσαι πολύ μαλάκας.