14 Ιαν 2009

Μέτωπο Αντισεξιστικής Αριστεράς

Σε καταλύτη ραγδαίων πολιτικών ανακατατάξεων στο χώρο του εξωκοινοβουλίου αναδεικνύεται το ζήτημα του σεξισμού. Οι καταγγελίες για σεξισμό εκτοξεύονται πλέον σαν τις ρουκέτες των Παλαιστινίων από όλες τις πτέρυγες του Χώρου, ακυρώνοντας οριστικά το σχετικό προβάδισμα που διατηρούσε μέχρι πρόσφατα το ΣΕΚ. Σύμφωνα με μια τολμηρή εκτίμηση, βρισκόμαστε μπροστά στη γέννηση ενός νέου εξωκοινοβουλευτικού ρεύματος, με σημαία τον αντισεξισμό, που διαπερνά κάθετα τις σημερινές οργανώσεις και απειλεί να τινάξει τους υπάρχοντες εκλογικούς σχεδιασμούς στον αέρα.

Πιο πρόσφατο τεκμήριο του νέου αυτού ρεύματος αποτελεί το προσβάσιμο στο διαδίκτυο κείμενο με τον καθόλου αινιγματικό τίτλο «Τα μουνιά (μας) είναι όμορφα, τα αγαπάμε και δεν τα χαρίζουμε σε κανένα μπάτσο». Οι Διάφορες-διάφοροι που υπογράφουν το εν λόγω μανιφέστο, διαμαρτύρονται για το λαοφιλέστατο σύνθημα των ημερών «μπάτσοι μουνιά, σκοτώνετε παιδιά». Σε επικοινωνία που είχε ο sparilas, συντάκτες του κειμένου (που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους) αποκάλυψαν ότι επιχείρησαν σε ορισμένα μπλοκ των διαδηλώσεων να διαδώσουν το σύνθημα «μπάτσοι πούτσοι, Μόνικα Μπελούτσι», με σκοπό να αντιστρέψουν το κλίμα, όμως το εγχείρημα δεν βρήκε καθόλου την απήχηση που ανέμεναν. Πρόσθεσαν δε ότι σημαίνον στέλεχος του εξωκοινοβουλίου με βαρύ οικογενειακό όνομα, ακούστηκε σε πρόσφατη πορεία να ξεστομίζει για βρισιά το συγκεκριμένο σημείο της γυναικείας ανατομίας. «Ο σεξισμός ορισμένων θα οδηγήσει σε διασπάσεις», τόνισαν με νόημα.

Η εκτίμηση αυτή δεν είναι καινούρια. Λίγοι ήταν αυτοί που αποτίμησαν έγκαιρα και εύστοχα την επίδραση που είχε άλλο γεγονός στους κόλπους της ΕΑΑΚ. Στο τελευταίο συντονιστικό του Νοεμβρίου 2008 αποκαλύφθηκε η απόπειρα βιασμού ΕΑΑΚίτισας από ΕΑΑΚίτη του ίδιου σχήματος. Το τραγικό συμβάν αποκάλυψε με περισσό θάρρος η ίδια η παθούσα, με κείμενο που μοίρασε στο πανελλαδικό συντονιστικό. Φευ όμως, η δημοσιοποίηση αυτή έφερε τη χλεύη μερίδας συντρόφων της στο αμφιθέατρο καθώς και νέα σεξιστικά σχόλια. Το σεξιστικό κατήφορο επισήμαναν με ανακοίνωσή τους σχήματα από τα Ιωάννινα με το καταληκτικό σύνθημα «μίσος και οργή για κάθε σεξιστή», βαθαίνοντας το ρήγμα της διχόνοιας. Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του sparila φέρουν τον επίδοξο «βιαστή» να ζήτησε άπρεπα και επιτακτικά στοματικό έρωτα από την προσβληθείσα. Η συμμετοχή του μάλιστα σε κομματικό συνασπισμό στον οποίο συνυπάρχουν οργανώσεις με διαμετρικά αντίθετη τοποθέτηση στο ζήτημα, την ΕΝΑΝΤΙΑ, έθεσε σοβαρά ερωτηματικά για τη βάση συγκρότησης του ψηφοδελτίου αλλά και για την ακολουθητέα μετωπική πολιτική καθεμιάς οργάνωσης.


6 σχόλια:

manos είπε...

Μεταφέρω αυτούσιο από το όργανο της ΚΕ της εξέγερσης indymedia:

Αρχίδια εξέγερση σύντροφοι…

....σεξιστικό επεισόδιο...Στο τελευταίο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο του Δεκεμβρίου που πέρασε σκότωσεπριν οι φοιτητικοί σύλλογοι αποσυρθούν στα ενδότερα το θείο Βρέφος
για την περίοδο των χριστουγέννων, είχαμε ακόμη ένα περιστατικό που έχεις μέσα σουσεξιστικής βίας,
μέσα στα μπλοκ της διαδήλωσηςΚαι συγκεκριμένα σε αυτό του πολυτεχνείου.

Η αντίδραση αρκετών συντροφισσών απέναντι στο σύνθημα « μπάτσοι-μουνιά σκοτώνετε παιδιά», έβγαλε τους αρχι-εαακίτες που το φώναζαν περήφανα από την ντουντούκα έξω από τα ρούχα τους.Όσες ήμασταν εκεί υποστηρίζαμε ότι το σύνθημα είναι τελείως αντιδραστικό και μισογύνικο, και ότι αυτό που λέμε απέναντι στους μπάτσους, δεν είναι ότι είναι μουνιά, αδερφές ή καθυστερημένοι, αλλά ότι είναι ένα μάτσο εθνικιστών στρατόκαυλων, που επιβάλλουν τον Νόμο και την Τάξη, συμμετέχοντας υποτακτικά στο κατασταλτικό μηχανισμό του κράτους, σε αυτό το εγκληματικό σώμα που λέγεται αστυνομία

Η ποιότητα του επιχειρήματος μάλλον υπερβαίνει τις διανοητικές δυνατότητες των αρχι-συνδικαλιστών του πολυτεχνείου. Άλλωστε αυτοί είναι οι ούνοι του μάη και του ιούνη(sic)

Οι οποίοι ανδρώθηκαν μέσα στον παραταξιοκεντρικό και βρώμικο συνδικαλισμό των καταλήψεων για το Άρθρο 16.Εμπνευσμένος από το ιστορικά κατοχυρωμένο ρεύμα του πρωτόγονου αριστερίστικου σεξισμού, ο επιφανείς φοιτητοπατέρας Δ.Γ , επιτέθηκε στην πιο εξοργισμένη συντρόφισσα εκείνη τη στιγμή λέγοντας της επί λέξει «πρέπει να μάθεις να το βουλώνεις, και αν δεν ξέρεις πώς θα στο βουλώσουμε εμείς», κάνοντας ταυτόχρονα την χαρακτηριστική χειρονομία-τσόντα που υπονοούσε πως θα της το βουλώσει με το πουλάκι του (?).

Οι συντρόφισσες άρχισαν τους γελοιοποιούν και να φωνάζουν πιο δυνατά κι αυτό ήταν που έκανε το παρεάκι των 5 τσουτσουνοφόρων του πολυτεχνείου να ξεχειλίσει ανδρισμό. Φούσκωσαν τα στήθια τους-πρακτική που πάντα ενισχύει την παράσταση νίκης- και κινήθηκαν απειλητική με τις αγριοφωνάρες τους έναντι των γυναικών που τους ενοχλούσαν περισσότερο, σε μια προσπάθεια να επιβληθούν με τον όγκο και την δύναμη τους.

Η τρομοκρατία τους δεν πέρασε όμως.Αφενός γιατί η μάχη σώμα με σώμα δεν είναι κάτι καινούριο για τις συντρόφισσες. Οι πρακτικές σωματικής βίας μας είναι γνωστές. Με αυτές προσπαθούν να μας εκπαιδεύσουν εδώ και καιρό οι πατεράδες, οι καθηγητές, οι γκόμενοι, τα αφεντικά και οι μπατσοι, χωρίς να μπορούμε να ξεχάσουμε τα «ληγούρια», τους «πέφτουλες», και τους «πορνόγερους» στο δρόμο και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αφετέρου το σκηνικό βίας, που τόσο πηγαία έστησαν οι «εξεγερμένοι» του πολυτεχνείου, δεν θα εξελισσόταν σε κλωτσομπουνίδια, μιας και είναι τόσο βαθιά σεξιστές που δεν θα πιάνονταν ποτέ στα χέρια με μια γυναίκα.Η αντίδραση μεγάλου μέρους του μπλοκ και κυρίως κόσμου που βρισκόταν στα πλάγια της διαδήλωσης ήταν έντονη μετά από αυτό, και έτσι το περιστατικό έληξε.

Αλλά το θέμα «σεξισμός μέσα στο κίνημα» δεν έχει κλείσει παρά τις πυροσβεστικές προσπάθειες άλλων επιφανών στελεχών της ΕΑΑΚ να μας ηρεμήσουν με το σταλινικό παραμυθάκι περί πρωτεύουσας, δευτερεύουσας και τριτεύουσας αντίθεσης του συστήματος κυριαρχίας και να μας πείσουν «πολιτισμένα» το άστοχο της φεμινιστικής παρέμβασης και το άκαιρο της αντί-σεξιστικής δράσης μέσα στις γραμμές του κινήματος.

Η παρουσία τέτοιων σεξιστών στον δρόμο είναι θλιβερή και ο αναβαθμισμένος ρόλος τους στο κίνημα παραπάνω από εξοργιστικός. Αναδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο την αντίφαση του να αντιπαρατίθεσαι με τους μπάτσους, την κυβέρνηση, το κεφάλαιο, την Ε.Ε, το νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό και δε ξέρω γω ποιόν άλλο, και την ίδια στιγμή, να ενσωματώνεις όλη την εξουσιαστική κουλτούρα, την αυταρχικότητα και τη βία που επιφυλλάσει η πατριαρχική κοινωνία για τους Άνδρες και τα αρσενικά.

Καθόλου αντιφατικό βέβαια το περιστατικό με την δράση των εν λόγω φοιτητοπατέρων μέσα στο κίνημα. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι στα έντυπα ων οργανώσεων του βερμπαλίζουν ασύστολα για την Κοινωνική εξέγερση ενώ στην καθημερινή τους δράση λειτουργούν στοχοπροσηλωμένοι στο να διατηρούν την ηγεμονία της πολιτικής τους στα περιεχόμενα του φοιτητικού κινήματος και της πολιτικής της ηγεμονίας στις δομές του.

Είναι οι ίδιοι-και δεν είναι οι μόνοι- που «κλειδώνουν» την συζήτηση του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και καταλήψεων στο αξιοθρήνητο επίπεδο της ανάγνωσης πλαισίων.Αυτοί που μαζί με άλλους καλοθελητές εκφυλίζουν την συνέλευση σε τελετουργική επανάληψη πολιτικών χρησμών και κούφιων αιτημάτων, συντηρώντας το status quo, αντί να ενισχύουν το φοιτητικό κίνημα αφήνοντας να αναπτυχθεί η εσωτερική του δυναμική, να απελευθερωθούν η επινοητικότητα της αντίστασης και η δημιουργικότητα της αλληλεγγύης.

Τους φαλλοκράτες των ΕΑΑΚ τους ξέραμε από καιρό. ΕΛΛΑΣΕλπίζαμε πως η εξέγερση του Δεκέμβρη ΕΛΛΗΝΩΝθα τους άνοιγε λίγο τα μάτια, αλλά δυστυχώς κάναμε λάθος. ΣΕΞΙΣΤΩΝΗ σεξιστική κουλτούρα της πατρίδας, ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΜΙΖΕΡΙΑ

Στης θρησκείας, της οικογένειας και της TV καλά κρατεί ακόμα και μέσα στο φοιτητικό κίνημα…πίσω γορίλες! ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝσεξιστικές επιθέσεις? είναι δίκαιο να εξεγειρόμαστε.

-ανοιχτές συνελεύσεις_συζητήσεις για τον σεξισμό στο κίνημα και τον πατερναλισμό των παρατάξεων εδώ και τώρα

Riot girls

Λαϊκό Στρώμα είπε...

Κρίμα, εν όψει Σπόρτινγκ, τέτοιου είδους αντεγκλήσεις τραυματίζουν την συνοχή, πληγώνουν την ενότητα, χαρακώνουν τη δυναμική, τεμαχίζουν τη συντροφικότητα, ξυλοκοπούν την αμεσοδημοκρατία και καρατομούν την αλληλεγγύη που διέπει το χώρο.

Χωρίς να γίνομαι μάντης κακών, Κασσάνδρα, Ερινύα, Μούσα ή συνυφάδα φοβάμαι ότι το επικείμενο ενωτικό, και ουδόλως ευκαιριακά συγκολλητικό, εγχείρημα βρίσκεται στον αέρα.

Με την ευχή γρήγορης ανάρρωσης, Αμήν.(του κώστα γαβρά)

Ανώνυμος είπε...

αυτό δεν έιναι σπαρίλα. είναι καφρίλα.

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ δε μας παρατάτε καθυστερημένες! Αν ο Δεκέμβρης για το ΚΚΕ ήταν ένα στημένο κόλπο των κουκουλοφόρων, για σας ήταν των σεξιστών... Έχετε πρόβλημα. Ανοίξτε λίγο τα πόδια σας και θα δείτε πως θα ηρεμήσετε. Ανέραστες γκόμενες...

Ανώνυμος είπε...

είστε θεούσες ρε... θεούσες της "αριστεράς" και της "προόδου" μη χέσω! Δηλαδή ορολογία του τύπου, "τσουτσουνοφόροι", "πουλάκι"κλπ δεν είναι δείγματα σεξισμού απ την ανάποδη? ή μήπως είναι αυτοάμυνα και αντιβία του αντισεξιστικού κινήματος στη βία των σεξιστών? α ρε καϋμένες... SEX είναι η μόνη λύση... αλλά μ αυτα που λέτε ποιος να το τολμήσει???

Reiner είπε...

Ας ξεκινήσουμε από μερικές παραδοχές: αριστερά=ιδεολογικός χώρος που υποστηρίζει την κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη=μη διάκριση ανάλογα με φύλο, καταγωγή, θρησκεία, εθνική προέλευση=>αριστερά=αντισεξισμός