2 Οκτ 2008

Επαναστατικές συνωνυμίες


Ερωτηματικά και αναστάτωση φέρνει στις νέες γενιές των προς ένταξη κομμουνιστών η σύμπτωση τίτλων στις εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις. Ακόμα βέβαια δεν έχει ιδρυθεί το Επαναστατικό Πρωτοδικείο. Παράλληλα, θέμα copyright δεν έχει εγερθεί από καμία πλευρά, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει: Αλλού νομίζεις ότι δίνεις βιογραφικό και αλλού γράφεσαι. Όπως όταν πληρώνεις για φόρμα Adidas και στην ετικέτα γράφει Abibas. Ο sparilas, που πάντα δίνει μικρόφωνο στα καθημερινά προβλήματα κάθε νέου αγωνιστή, ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, βάζοντας τα πράματα στη σειρά. 

Αρχίζουμε με το ξεκαθάρισμα του διεκδικούμενου όρου Ανασύνταξη. 

Δύο οργανώσεις ερίζουν για την κατοχύρωση του τίτλου: Η Κίνηση για την Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-1955. Και η νεοπαγής Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη

Κατηγορηματικά η κατοχύρωση του όρου ανήκει στη σταλινική και ζαχαριαδική Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-1955. Πρόκειται για μετεξέλιξη της Κίνησης για Ενιαίο ΚΚΕ, που το 1996 τα «έσπασε» με το μετέπειτα εκδότη της εφημερίδας Μετασοβιετική Εποχή. Η Κίνηση ήταν και παραμένει η μόνη που σήκωσε ψηλά το λάβαρο του ζαχαριαδισμού, με πολύχρονους μάλιστα αγώνες για να στηθεί προτομή του Νίκου Ζαχαριάδη στο Α’ Νεκροταφείο (η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει τελεσφορήσει). Σήμερα εκδίδει το δεκαπενθήμερο φύλλο Ανασύνταξη, το τρέχον τεύχος του οποίου έχει φτάσει τον αριθμό 281 (1-15 Σεπτέμβρη).

Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη ιδρύθηκε σχετικά πρόσφατα, τον Μάιο του 2007, σε συνδιάσκεψη όπου συμμετείχαν η παλιότερη ομάδα - περιοδικό Αριστερή Ανασύνταξη και η εφημερίδα Εργατική Πολιτική. Η μεν Αριστερή Ανασύνταξη διετέλεσε υπό την καθοδήγηση παλιότερου μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, επιφορτισμένου με την ευθύνη της ιδεολογικής δουλειάς, ο οποίος αποχώρησε το 1989. Η δε Εργατική Πολιτική διετέλεσε υπό την καθοδήγηση στελέχους με το παρατσούκλι συμπαθούς αλλά άγριου ζώου του δάσους, ο οποίος αποχώρησε από το ΝΑΡ τον Νοέμβριο του 2005. Χάος.

Την αίγλη αλλά και την αυξημένη αναγνωρισιμότητα του όρου Ανασύνταξη φαίνεται να ζήλεψε άλλη νεοπαγής εξωκοινοβουλευτική οργάνωση, η Αριστερή Ανασύνθεση, που κράτησε τα 6 από τα 9 γράμματα του όρου. Πρόκειται για το συμπίλημα των οργανώσεων Αριστερές Συσπειρώσεις και Αριστερή Κίνηση (Αντίλογος Πάτρας) το 2003. 

Η ΟΑΚΚΕ, η Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ, δεν μπορεί να κατηγορηθεί για υστεροβουλία καθώς η ιδρυτική της συνδιάσκεψη έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 1985, νωρίτερα απ’ όλους. Πάντως, συσκοτίζει τη σαφήνεια των τίτλων.

Μετά από έρευνα στα λεξικά της Nεοελληνικής, προέκυψε ότι οι όμοροι όροι που έχουν απομείνει χωρίς να έχουν καπαρωθεί, για άμεση χρήση από φιλόδοξα στελέχη επαναστατικών οργανώσεων είναι: Ανασύνδεση, ανάσυρση, ανασύσταση.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

σ. Σπαρίλα, με εκπλήσσει η επιλεκτική σου μνήμη η οποία σύμφωνα με τους σ. της (μιας και μοναδικής) Ανασύνταξης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άνετα ως σοσιαλδημοκρατική αντίληψη που έχει τις βάσεις της στο χρουτσωφικό ρεβιζιονισμό παρότι για χάρη αριστεροφροσύνης ρέπει και προς τον "αντιχρουτσωφικό οπορτουνισμο".
Πως είναι δυνατό σύντροφε να ξεχνάς (εσκεμμένα θεωρώ) το γεγονός ότι η Αριστερή Ανασύνθεση έχει εγκαλέσεις την Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση του ΣΥΝ για την προσπάθεια της να καπηλευτεί την μακραίωνη ιστορία της ΑΡ.ΑΝ. (η οποία χάνεται στα βάθη του 2003) σε αυτή την δήθεν αποκαλυπτική σου τοποθέτηση περί συνωνυμιών;
Η είδηση ότι η ΑΡ.ΑΝ. στην διαδήλωση της ΔΕΘ παρολίγο να καταφέρει να μπει μπροστά απ' το ΣΥΝ λόγω παραπλάνησης του ΣΥΝ ο οποίος εθεώρησε πως επρόκειται για την Πρ.ΑΡ.ΑΝ. ελέγχεται ως ψευδής.

Ανώνυμος είπε...

τον π..... κλέγανε
που λεν κε στο χοριό μου...

spiti tou laou είπε...

Σ. ανώνυμε (από πάνω), την αυτοκριτική μου θα την κάνω στα όργανα.
Σ. ανώνυμε (από κάτω), σε συγχαίρω για τη φωνητική ορθογραφία σου και για τις εύστοχες παρατηρήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Τι να πεις; Φαίνεται πως ο "αποπάνω" εξακολουθεί και απολαμβάνει σεβασμού σε κάθε σπίτι, ακόμη και στο του λαού. Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς την απευθείας σύνδεση με τα "όργανα". Άραγε έπεται και η ανάλογη εγγραφή;

Τώρα ο "αποκάτω" διατηρεί εκτός από τη συνηθισμένη του θέση (με εμμονή) και ρίζες λαο-γραφικής προέλευσης...

Σχετικά με την ανασύνθεση, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν η αναθεώρηση της πρότασης, όχι λαϊκής προέλευσης αλλά γραμματικής

Ανώνυμος είπε...

Άμα σε πετύχει ο Αρκούδος σε καμιά ταβέρνα θα σου κάνει ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να μείνεις μακρυά από τις πατάτες.

Ανώνυμος είπε...

στον ανονιμο
πανο απο τον ανονιμο
που με σχολιασε προιγουμενοσ
ευχομε περαστικα
και καλο βολι..
μι μιλαι πολι ομοσ
γιατι θα βρο τιν αι-πι
αντρεσσ του κε τοτεσ τι
γαμισεν..

Ανώνυμος είπε...

Αι ντοντ μπιλιβ ιτ! Δισ τοπικ γουαζ μαι αιντια. Γιου αρ γουαν σαλαμεμπιτσ!

Mia epiprostheti paratirisi. To olon haos prokiptei apo ti sistimatiki epilogi ton melon ton en logo organoseon na anaferontai sto magazi tous os "Anasintaxi". Fimologeitai oti oi men to kanoun gia na parapempei sto "syntaxi" kai na diatiroun akatalytous desmous me tin triti ilikia, oi de gia na platsikologoun tis evalotes altouserianes domes tis "Anasinthesis". Telos, gia tihon endiaferomenous, oudemia organosi ehei hrisimopoiisei ton oro "Anakainisi". Endehomeni yiothetisi tou tha dimiourgouse epipleon sovares rogmes se etera organosi pou emmonika anaferetai se "Epanathemeliosi"-pithanotata logo tis piknotitas mihanikon stis grammes tis.

spiti tou laou είπε...

Φίλοι ανώνυμοι,
ελπίζω να μην είστε το ίδιο πρόσωπο.

Αγαπητέ Τιριρίμη,
σ' ευχαριστώ για τις οξυδερκείς επισημάνσεις σου. Μιας και διεύρυνες τη σχετική ορολογία, θα έριχνα στο τραπέζι και τα εξής:
Ανάληψη, Ανασχηματισμός, Αναθεώρηση. Εκεί βέβαια φεύγουμε απ' τον ορίζοντα του sparila και πάμε για ποσοστά άνω του 5%.

Ανώνυμος είπε...

εγο δεν ιμε σαν τουσ αλλουσ
ανονιμουσ..θα με καταλαβενετε
απο τον τροπο που γραφο
ειμαι κομουνιστισ καλοσ κε προθυμοσ
μονο που ιμε λαικοσ ανθροποσ,
αμορφοτοσ κε απολιτιστοσ
οπος μου λεν καπια πεδια απο
το χορο.. τι να κανο κι εγο
δε καταφερα να σποδασο σαν κι αφτουσ
ομος το προσπαθο...λιγο
ριζοσπαστι λιγο λενι,
λιγο απ'εδο λιγο
απ'εκι..
ελπιζο παντοσ να σθνισφερο
στο ταπινο αφτο μπλογκ
εφχαριστο για τι φιλοξενια.
ζιτο το κομμα!!

Λαϊκό Στρώμα είπε...

Έχουμε τίποτα σε "Απαύτωση";

A8lios είπε...

Στα πλαίσια των ημερών, λόγω καπιταλιστικής κρίσης, μπορεί να θεωρηθεί και το "αναδιανομή" θαρρώ. Όπως και το "αναδιάρθρωση"...